Saturday, September 6, 2008

Juadah Berbuka Puasa

Salam ramadhan untuk semua~
Lame giler aku tak meluahkan perasaan aku kat sini.
Sedar tak sedar dah 5 hari ramadhan berlalu. Pantasnya masa berterbangan.
Dan dah 5 hari gak aku berada dalam sistem pembelajaran Russia yang memang betul2 memerlukan
jiwa yang kental dan semangat yang tegar untuk seseorang warga asing berada di dalamnya!

Sempena Ramadhan yang mulia ini apa kata kita usha tentang saat2 yang ditunggu2 ketika manusia berpuasa. Waktu berbuka!
Dekat page Fakhrul ade tips2 kat bawah neh. Lantas aku men'copy & paste' kannya kat sini.
1. Berbuka dengan membaca doa.

2. Mulakan dengan minum jus buah-buahan (tanpa gula) atau air yang sedikit manis dan buah kurma 1-2
biji disusuli dengan sembahyang maghrib dan sunat awwabin mengikut kemampuan masing-masing.

3. Bolehlah makan nasi & "noodles"

Nasi "Noodles"
Nasi putih Mee/ Bihun} Berkuah/ Sup
Nasi ulam Koayteow }
Nasi kerabu

4. Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.

5. Lebihkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.

6. Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan.

7. Berhenti makan sebelum kenyang.

8. Lebihkan minum air.

9. Selepas sembahyang terawih, bolehlah menjamu 1-2 potong kuih, buah-buah atau jus buah-buahan.

10. Bersahurlah dengan memakan makanan yang tidak berminyak dan berlemak. Pilihan yang disyorkan
adalah seperti berikut:

Nasi putih Oats/ Nestum
Roti/ Ban Buah-buahan/ Kurma

Lebihkan ikan, ayam tanpa lemak, daging pepejal (tanpa lemak), hadkan telur dan makanan laut.




"BADAN SIHAT RAMADHAN BERKAT"

Disediakan oleh Klinik Kaunseling Obesiti Pusat Kesihatan, Program kampus Sejahtera


Oh sedar tak sedar lagi 5 jam nak berbuka lah! Ape yang best untuk dimakan ketika berbuka puasa ha hari neh?





oh! lagi beberapa jam je akan masuk waktu fardhu maghrib! aku nak tolong tengok azam goreng nasi jap. selamat berbuka puasa semua! jangan lupa doa berbuka puasa! (tak hafal?).

ogeyh, chiow~!





3 comments:

iR Fadhe said...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
merajuk forever!!!

aRiDaN said...

hahah
nak mrajuk gak ar..

Asyraf said...

tekanan gila merenung gambar2 tertera diatas